Flexibel bouwen

Flexibel Bouwen

De flexibele bouwmethode staat garant voor flexibele en demontabele gebouwen. Het grootste voordeel van deze bouwmethode? Inspelen op veranderingen in de vraag of het inzetten van het gebouw voor ander gebruik. Dit houdt in dat hetzelfde gebouw verplaatst wordt naar een andere locatie en daar ingezet wordt. Dit kan zowel met tijdelijke huisvesting als met permanente huisvesting. Overtuigd van de voordelen van flexibel bouwen? En nu nieuwsgierig welke gebouwen allemaal gerealiseerd kunnen worden met deze bouwmethode? Wij vertellen het in dit artikel.

Welke gebouwen kunnen gerealiseerd worden met flexibel bouwen?

Uiteenlopende huisvestingsoplossingen kunnen gebouwd worden met deze flexibele bouwmethode. Hieronder noemen we de belangrijkste gebouwen:

  • Schoolgebouwen

De flexibele bouwmethode is zeer bruikbaar voor het bouwen van tijdelijke (school)gebouwen en  lokalen. Een mooi voorbeeld hiervan is De Hanzehogeschool in Groningen. Het nieuwe schoolgebouw moest er niet alleen voor zorgen dat er les kon worden gegeven ten tijde van renovatie, maar er moesten ook extra kantoorruimtes t.b.v. de administratie kunnen worden gehuisvest in een later stadium.

  • Kantoorruimtes

Naast schoolgebouwen, worden er regelmatig kantoren incl. kantoortuinen en sanitaire voorzieningen gebouwd met de flexibele bouwmethode. Met deze bouwmethode kunnen kantoren binnen vier maanden gebouwd en gemonteerd worden. Daarnaast hebben medewerkers geen tot weinig overlast gehad. De nieuwe kantoren worden namelijk gebouwd in de fabriek en pas op locatie geassembleerd en gemonteerd.

  • Sporthallen

Ook sportcomplexen en sporthallen worden gerealiseerd met flexibel bouwen. Sportruimtes tot maar liefst 360 m2 worden zonder problemen gebouwd. Het realiseren van een complex kan al binnen enkele maanden. Ideaal voor gemeente en overheden die met spoed op zoek zijn naar extra sportruimte voor bewoners. De sportcomplexen kunnen ook permanent gebouwd worden met flexibel bouwen.

  • Stemlokalen

Ook de tijdelijke stemlokalen in gemeenten zijn vaak gebouwd met de flexibele bouwmethode. De stemlokalen zijn vaak opgebouwd uit modules, die eenvoudig naar de locatie getransporteerd worden. Is het stemmen voorbij? Dan worden de modules weer weggehaald en ingezet voor andere doeleinden.

Eindeloze mogelijkheden Zoals je hebt gelezen, zijn de mogelijkheden met flexibel bouwen eindeloos. Van schoolgebouw, tot kantoor en van sporthal tot stemlokaal. Alles is mogelijk. Flexibel bouwen kan dus echt het verschil maken in meerdere segmenten. De snelheid, duurzaamheid, minimale overlast en flexibiliteit maken deze bouwmethode enorm kansrijk. De verwachting is dat deze bouwmethode de komende jaren verder gaat groeien. Zeker nu we, meer dan ooit, streven naar een duurzame samenleving.